För mig är det oerhört viktigt att utförandet av övningen vid styrketräning sker på ett så korrekt sätt som möjligt. Med korrekt utförande syftar jag främst till att det är den önskade muskelgruppen som arbetar, och att övriga muskler inte belastas. Det här är viktigt, inte minst för att undvika skador, men också för att träningen ska ge bättre resultat.
 
Låt oss exempelvis säga att jag vill träna muskelgruppen biceps. För att jag ska få så bra kontakt med muskeln som möjligt väljer jag en relativt lätt vikt på hanteln. Inte för lätt vikt, men heller inte så tung att jag måste svinga med hela kroppen för att få upp armen i toppläge. Jag spänner istället magen, låser övriga muskelgrupper och tänker att jag med kontrollerade och lugna rörelser ska dra ihop biceps och sedan sträcka ut biceps på tillbakavägen. Det här gör att biceps fylls med blod vid varje kontraktion, vilket bidrar till tilläxt. Väljer jag att svinga upp hanteln får inte den önskade muskeln arbeta, får således inte lika stor tillförsel av blod och växer därmed mindre. Svingandet kan som sagt också bidra till skador, då musklerna utsätts för sträckningar och stötar.

Vill man trötta ut muskeln till fullo så kan man självklart hjälpa till med en lättare sving, men jag brukar ändå alltid tänka på att låsa magen och låta den önskade muskeln kontrahera ordentligt, samt låta tillbakarörelsen (i det här fallet sträckningen/extraktionen) ske med ännu lägre tempo än vanligt.
 
Att lyfta tungt är kul, men inte till priset av skador och bristande resultat. Jag ökar generellt sett mina vikter när jag kan göra mer än 10 repetitioner med ett korrekt utförande på min tidigare maxvikt. Ibland får Nikke säga till mig när jag inte vågar tro på att jag klarar mer, men ofta märker jag själv när det är dags. Sånt här lär man sig med tiden!
 
Ett annat knep jag kör med är att flexa/spänna aktuell muskelgrupp mellan seten, för att tillföra ytterligare lite blod, vilket förmodas få muskeln att växa snabbare :)