Jag har fått lite frågor angående vad jag äter, hur mycket jag äter samt hur det jag äter påverkar mig och min kropp. Innan jag besvarar de frågorna vill jag vara tydlig med att mitt upplägg av måltider är någonting som jag har testat mig fram till under ganska lång tid och att det jag äter inte är några riktlinjer för någon annan. Det fungerar för mig och mina mål för tillfället, men för någon annan kan det fungera annorlunda. Jag är heller ingen kostrådgivare och har väldigt liten egen erfarenhet kring varför det är bra att äta viss mat och hur olika mat kan påverka kroppen. Jag har fått mycket hjälp av min egen kostrådgivare.
 
Därtill vill jag inte bidra till den "hälsostress" som råder i samhället just nu. Den livsstil som jag lever just nu har fått mig att må jättebra. Både fysiskt och psykiskt. Den har räddat mig från konstanta smärtor och obehagskänslor i kroppen, samt från känslor av hopplöshet, osäkerhet och faktiskt också från total depression.
Men jag hyllar och avundas alla som kan leva ett liv med lösare tyglar och som inte behöver oroa sig för om den där portionen med pasta kommer att motverka hela veckans slit på gymmet. Det finns för- och nackdelar med alla typer av livsstilar, och jag vill inte pressa andra till att leva och äta precis som jag gör genom att låtsas som att ett "fitnessliv" är helt perfekt.
 
Så till besvarandet av frågorna jag fått:
 
En vanlig måltid för mig innehåller proteinkälla (ex. kyckling, nötkött, fisk, kvarg), grönsaker (ex. broccoli, blomkål, vitkål, brysselkål) och vegetabiliskt fett (ex. nötter, kokosolja, olivolja). Det här äter jag 5-6 gånger per dag. Alla portioner är i princip identiska. Efter träning äter jag även kolhydratskälla (ex. frukt, sötpotatis, råris). Såhär kommer mina måltider alltså alltid att se ut, med varierande mängd beroende på om jag har som mål att minska i fettmassa eller öka i muskelmassa.
 
 
Anledningen till att jag bara äter kolhydrater efter ett träningspass är att jag visat mig vara något insulinkänslig. Om jag förstått det rätt så innebär det här att jag har särkillt lätt för att påverkas av det (naturliga) socker som tillförs i maten. Så om jag äter kolhydraterna innan träning så är det mitt kroppsfett som tar upp sockret och jag lagrar därmed fettmassa, men äter jag kolhydraterna efter träning så är det istället mina muskler som tar upp sockret och jag ökar i muskelmassa.
 
Jag märker snabbt om jag har "fuskat" och/eller ätit för mycket frukt till frukost exempelvis. Då blir jag vätskefylld ett par dagar framöver.
 
Jag har i dagsläget som mål att komma upp i 1680 kcal per dag. Den här siffran har jag fått fram genom att multiplicera min målvikt med 30, vilket ska vara en generell riktlinje för hälsosam minskning av fettmassa. Den här siffran har jag emellertid minskat till stegvis för att inte chocka kroppen. För några månader sedan hade jag exempelvis som mål att komma upp i 1800 kcal per dag. Kom ihåg att inte ha för bråttom!
 
Idag har det gått 2 veckor sen deffstart och om 10 dagar är det dags för första kalipermätningen sedan starten på deffen. Jag tycker mig åtminstone se vissa minskningar på armar och lår. Dessutom har jag gjort stabila ökningar på gymmet, så det känns ju som att det går toppen hittills!
 
Jag kämpar vidare...

Kommentera

Publiceras ej